Skip to main content

Tar mistanken på største alvor

VG skriver i dag at drikkevannet til hundretusener av nordmenn kan være forurenset med bittesmå plastbiter.

Forskere har lenge vært klar over at plastforurensning påvirker det marine livet. Nå antyder ny forskning at det også har blitt et problem for mennesker. I en global studie konkluderes det med at plasten har funnet veien til drikkevannet.

- Vi har foreløpig ingen indikasjoner på at drikkevannet på Nedre Romerike har plast-partikler, men undersøker nå dette nøye, sier daglig leder i NRV IKS og NRA IKS Thomes Trømborg.

Ifølge VG har det vært ukjent for Mattilsynet at det kan være plast-partikler i drikkevannet i Norge, og vet ikke om det er grunn til bekymring.

– Vi råder ikke folk til å drikke flaskevann, hverken generelt eller ut fra disse funnene i drikkevannet. Noen typer naturlig mineralvann har dessuten et høyt innhold av diverse salter (mineraler), noe man ikke bør ha for stort inntak av, sier Morten Phillip Nicholls, seniorrådgiver ved seksjon hygiene og drikkevann i Mattilsynet.

NRV IKS har et av Norges mest moderne og avanserte vannbehandlingsanlegg. Dette ligger i Hauglifjell i Skedsmo kommune, og leverer drikkevann til Nedre Romerike. Her overvåkes vannkvaliteten nøye, men til nå har vannet ikke blitt analysert for mikroplast-partikler.

- Vi tar all mistanke om forurensning av drikkevann på største alvor, og er glad for at VG øker bevisstheten omkring drikkevannskvaliteten og miljøforurensning generelt, og mulige konsekvenser av all plasten som kastes i naturen spesielt, sier Trømborg.

Miljødirektoratet kan ifølge VG ikke si noe sikkert om hvordan mikroplasten påvirker helsen vår.
- Dyrene det har blitt gjort studier på er blitt eksponert for veldig store mengder mikroplast. Antagelig blir plasten skylt rett gjennom oss, sier Thomas Hartnik, seksjonsleder i Miljøgiftavdelingen ved Miljødirektoratet.
NIVA har funnet forurensning av mikroplast i drikkevann fra ni av de elleve kommunene som ble testet.

– Det er egentlig som forventet at vi finner noe mikroplast. Mikroplasten er overalt nå, sier forsker ved NIVA, Amy Lusher til VG.
Drikkevannet på Nedre Romerike har ikke blitt testet av NIVA i denne omgang, men arbeidet er i gang.

- Vi er allerede i gang med å finne mer ut av dette. Gjennom et prosjekt i Norsk Vann bidrar NRV IKS aktivt for å kartlegge eventuelle plast-partikler, sier Trømborg

Drikkevannet på Nedre Romerike vil bli analysert for mikroplast som en del av prosjektet. Det vil også bli tatt prøver gjennom vannbehandlingsprosessen for å kartlegge muligheter for bedret fjerning av eventuelle partikler. Prosjektet skal avsluttes i mars 2018.