Rottene gleder seg til jul

Rotter tiltrekkes av fett og matrester som blir helt ut i vasken eller i toalettet. Kast derfor ikke noe som frister rottene i avløpssystemet. Tenk på det når du skal kvitte deg med ribbefettet.

Dypt nede i kloakkrørene lever rottene godt av fett og matrester som vi heller ut i vasken eller skyller ned i do, særlig nå i julen. Dersom du heller ribbefett eller stekefett i vasken eller toalettet, er du med på å holde liv i rottebestanden som lever i kloakken.

Det hjelper ikke å bruke varmt vann og såpe når du fjerner fett fra gryter og panner, fordi fettet vil stivne igjen når det kommer lenger ut i rørene og blir kaldt. Det samme skjer hvis du heller ut fettet i toalettet. Dessuten kan fettet føre til at rørene blir tette og det oppstår oversvømmelse i kjelleren din – med store opprydningskostnader som et resultat. Matrestene og fettet kan også skape store driftsproblemer for kommunens pumpestasjoner, ledningsnett og renseanlegg.

Slik kaster du matfettet:

  • Fett i stekepannen og stivnet (avkjølt) fett fjerner du med tørkepapir og kaster i matavavfallet (grønn pose).
  • Fett som ikke stivner kan du samle i tett emballasje, for eksempel i en brukt melkekartong, og kaste i restavfallet.
  • Brukt frityr- og matolje helles tilbake på kanner/flasker, og leveres gratis til nærmeste gjenvinningstasjon, eller på egen rute for farlig avfall.

Les mer på Fettvett.no