Hopp til hovedinnhold

Dette er vår historie

I over 50 år har flere av eierkommunene samarbeidet om å sikre egne innbyggere kostnadseffektive vann- og avløpstjenester. Nå står NRVA foran store moderniseringsprosesser for å være rustet for fremtiden.

Hauglifjell

Eierskapet

  • Styringen utøves via Representantskapet, og er regulert i selskapsavtalen.
  • Selskapene drives etter selvkost og har ikke som formål å tjene penger.

Nedre Romerike vann- og avløpsselskap IKS (NRVA IKS) har et stort og viktig samfunnsoppdrag. Nemlig ansvaret for å levere drikkevann av høy kvalitet til eierkommunene, og ta imot avløp, rense og levere det tilbake til naturen.
Dette arbeidet har en lang historie.

Slik startet det

I flere tiår har eierkommunene samarbeidet om å sikre egne innbyggere kostnadseffektive vann- og avløpstjenester. Det har vært avgjørende for å møte befolkningsveksten, samt skjerpede kvalitets- og miljøkrav.

På lik linje med resten av landet, hadde Romerikskommunene tidligere egne, kommunale og private vannverk, som sørget for vannforsyningen. Denne var av ulik standard. Felles var at kravene til både kvalitet, mengde og sikkerhet i forsyningen, ville komme til å kreve store fremtidige investeringer i nye anlegg.

I 1971 gikk kommunene Fet, Sørum, Nittedal, Lørenskog, Rælingen og Skedsmo sammen om å etablere ett felles vannverk. De forpliktet seg samtidig til å benytte Nedre Romerike Vannverk A/L (NRV AL) som leverandør av kommunalt vann.

NRV AL skulle sikre de fremtidige krav til vannforsyningen, og overtok de kommunale og flere private vannverk i de seks kommunene. Disse anleggene ble betalt gjennom redusert vannpris i en del år. Kommunene beholdt ansvar og eierskap til distribusjonsledninger og lokale høydebassenger.

NRV AL startet å levere vann i 1973 med basis i de gamle vannverkene. De nyere vannverkene ble beholdt som reservevannkilder etter at det nye vannverket, med Glomma som vannkilde, kom i drift. Et prøveanlegg var i drift i to år. Det for å dokumentere at Glomma kunne gi en akseptabel og stabil råvannskvalitet av god kapasitet, før vannverket på Hauglifjell ble bygget.

Åpning av nytt vannverk
I 1982 ble det nye vannverket med vannbehandlingsanlegget i Hauglifjell offisielt åpnet og satt i drift. I 2007 stiftet de samme seks eierkommunene NRV IKS som overtok virksomheten, til NRV AL. Gjerdrum kommune ble eier av selskapet i 2017.

Teglsteinsbygg med torvtak og stor grønn plen i forgrunnen

Mer systematisk rensing av avløp

Utslipp av avløp fra tettbebyggelsen på Nedre Romerike ble tidligere, etter å ha passert private slamavskillere eller septiktanker, sluppet ut i vassdragene via kommunale fellesledninger. På første halvdel av 60-tallet ble det klart at mer systematisk og omfattende rensing av avløpet måtte til. Kommunene Skedsmo, Lørenskog og Rælingen stiftet A/S Sentralrenseanlegget RA-2 (RA-2) i 1965.

Renseanlegget ble offisielt åpnet i 1974, åtte år etter at byggearbeidene startet opp. RA-2 fikk på slutten av 1990-tallet, som ett av svært få renseanlegg i Norge, krav om nitrogenrensing. Et nitrogenfjerningsanlegg ble tatt i bruk fra 2003.

NRA IKS ble stiftet i 2007, og overtok virksomheten til det tidligere RA-2. Selskapets ansvarsområde ble avgrenset til å gjelde «alle anlegg i og tilknyttet renseanlegget og slambehandlingen og som betjener mer enn en av eierkommunene». Nittedal kommune ble medeier våren 2015.

Selskapet renser kommunalt spillvann fra eierkommunene Lillestrøm (deler av Lillestrøm kommune), Lørenskog, Nittedal og Rælingen før det slippes ut i Nitelva.

Etter virksomhetsoverdragelsen i 2007, ble selskapene underlagt et omfattende kontrollsystem, samtidig som etikk, kvalitet og profesjonalitet er i fokus.

Biogassanlegg på Krogstad skal

Vann og avløp fusjonerte

Representantskapene i Nedre Romerike Vannverk IKS (NRV) og Nedre Romerike Avløpsselskap IKS (NRA), fattet i sine representantskapsmøter 24. november et endelig vedtak om fusjon av de to selskapene, med Nedre Romerike Avløpsselskap IKS, som det overtagende selskapet.

Etter fusjonen mellom Nedre Romerike Vannverk IKS (NRV IKS) og Nedre Romerike Avløpsselskap IKS (NRA IKS), ble navnet på det nye selskapet Nedre Romerike vann- og avløpsselskap IKS (NRVA IKS). Fusjonen ble gjort gjeldende fra 1. januar 2023.

I forkant av fusjonen ble det gjennomført en grundig prosess der eiere og de daværende selskapene NRV og NRA jobbet tett i en felles prosess.

Fusjonen ble gjennomført for å legge enda bedre til rette for effektiv drift og produksjon av drikkevann og rensing av avløpsvann. Selskapet ivaretar kommunenes plikt til å produsere drikkevann og rense avløpsvann, mens kommunene har ansvaret for distribusjon til og fra den enkelte abonnent.

All virksomhet i tidligere NRV ble overdratt til NRA, og NRA fikk altså et navneskifte til Nedre Romerike vann- og avløpsselskap IKS (NRVA IKS).

Stort moderniseringsprosjekt
Nå står NRVA og Sentralrenseanlegget foran en ny, stor milepæl.

I de kommende årene skal NRVA gjennomføre en omfattende utbygging av Sentralrenseanlegget RA-2 på Strømmen. Fordi befolkningsveksten øker med stor fart på Nedre Romerike, er det nødvendig å modernisere og utvide kapasiteten i dagens anlegg.

Anlegget har i dag en rensekapasitet på opptil 1400 liter i sekundet.​ Når det nye anlegget står klart, vil kapasiteten dobles, til 2800 liter i sekundet. Arbeidet vi gjør i dag, er altså svært viktig for å møte morgendagens utfordringer. 

Moderniseringsarbeidet innebærer etablering av nye, og forbedrede, rensetrinn - både i nye og eksisterende fjellhaller. Med de nye oppgraderingene, vil avløpsvannet gjennomgå en bedre og grundigere rensing, som sikrer enda renere vassdrag og bidrar til å holde Oslofjorden ren. Det skal også etableres et nytt punkt for utslipp av renset luft, som vil føre til mindre lukt ved Nitelva. 

Utbyggingen vil foregå mens anlegget driftes som normalt. Anlegget skal stå klart i 2035.

Utbyggingen gjør oss i stand til å møte befolkningsveksten, i tillegg til nye, strengere krav, som er pålagt oss fra myndighetene og EU.

Moderne bygninger med grønne tak ved en vei

Bygger for fremtiden 

Tre grunner for at Sentralanlegget bygges ut: 

1. Befolkningsvekst​ 
Nedre Romerike er et av områdene i Norge med størst tilflytting. Fordi vi regner med at dette også vil øke i fremtiden, er det nødvendig å ha høyere kapasitet på både vann og avløp. Med RA2-prosjektet sørger vi for at avløpsvannet er så rent som mulig før det føres tilbake til naturen. 

2. Strengere krav fra EU ​ 
Nye krav fra EUs avløpsdirektiv, stiller strengere krav til rensing av avløpsvann. Direktivet vil tre i kraft fra 01.01.2030, og betyr at: ​ 

  • Nitrogen: Rensenivået skal økes fra 70 til 80 prosent.​ 
  • Fosfor: Rensenivået skal økes fra 93 til 94 prosent. ​ 
  • Vi skal fjerne E. coli-bakterier fra avløpsvannet.​ 
  • Vi skal også fjerne legemiddelrester og organiske mikroforurensinger (kjemikalier). ​ 

3. Anlegget er for gammelt​ 
Sentralrenseanlegg trenger modernisering for å leve opp til strenge krav til både kapasitet og kvalitet. 

Viktige milepæler for NRVA

  • 1965: Første halvdel av 60-tallet, ble det klart at mer systematisk og omfattende rensing av avløpet måtte til. Kommunene Skedsmo, Lørenskog og Rælingen stiftet A/S Sentralrenseanlegget RA-2 i 1965.
  • 1971: Kommunene Fet, Sørum, Nittedal, Lørenskog, Rælingen og Skedsmo gikk sammen om å etablere ett felles vannverk. De forpliktet seg til å benytte Nedre Romerike Vannverk A/L (NRV AL) som leverandør av kommunalt vann.
  • 1973: NRV AL startet å levere vann fra de gamle vannverkene. De nyere vannverkene ble brukt som reservevannkilder.
  • 1974: Renseanlegget ble offisielt åpnet, åtte år etter at byggearbeidene startet.
  • 1982:Offisiell åpning av nyeHauglifjell, som nå ble satt i drift. Et prøveanlegg var i drift i to år for å dokumentere at Glomma kunne gi en akseptabel og stabil råvannskvalitet av god kapasitet, før vannverket på Hauglifjell ble bygget.
  • 2003: Etter krav om nitrogenrensing, ble nitrogenfjerningsanlegg tatt i bruk i RA-2, som ett av svært få renseanlegg i Norge.
  • 2007: De seks opprinnelige eierkommunene stiftet NRV IKS, som overtok virksomheten til NRV AL. Gjerdrum kommune ble eier av selskapet i 2017.
    Etter virksomhetsoverdragelsen i 2007, ble selskapene underlagt et omfattende kontrollsystem, samtidig som etikk, kvalitet og profesjonalitet er i fokus.
  • 2007: NRA IKS ble stiftet i 2007, og overtok virksomheten til det tidligere RA-2. Selskapets ansvarsområde ble avgrenset til «alle anlegg i og tilknyttet renseanlegget og slambehandlingen og som betjener mer enn én av eierkommunene».
  • 2015: Nittedal kommune ble medeier av NRA IKS. Selskapet renser kommunalt spillvann fra eierkommunene Lillestrøm (deler av Lillestrøm kommune), Lørenskog, Nittedal og Rælingen før det slippes ut i Nitelva.
  • 1. januar 2023: Nedre Romerike Vannverk IKS (NRV IKS) og Nedre Romerike Avløpsselskap IKS (NRA IKS) fusjonerte til Nedre Romerike vann- og avløpsselskap IKS (NRVA IKS).