Hopp til hovedinnhold

Premisser for utbygging av Sentralrenseanlegget RA2

NRVA gjennomfører en utbygging av Sentralrenseanlegget RA2 på Strømmen. Prosjektet er viktig for å bedre vannkvaliteten i både Nittelva, Glommavassdraget og Oslofjorden, hvor kommunalt avløp er en betydelig forurensningskilde.

23. april 2025
Arbeider i refleksvest foran gammel tunnelinngang merket "Renseanlegg 1972", omgitt av høstlige trær

Nedre Romerike vann- og avløpsselskap IKS (NRVA) skal gjennomføre en omfattende utbygging av Sentralrenseanlegget RA2 på Strømmen. Prosjektet har nå en forventet kostnad på mellom 3,6 og 4 milliarder kroner – en betydelig økning fra det opprinnelige anslaget på 2,7 milliarder 2024-kroner, med en usikkerhet på 30 prosent. Økningen skyldes endrede forutsetninger.

Et anlegg for fremtiden

Dagens renseanlegg ble satt i drift i 1974, og har i dag en rensekapasitet på opptil 1400 liter i sekundet.​ Når det nye anlegget står klart, vil kapasiteten være doblet til 2800 liter i sekundet.

Moderniseringsarbeidet innebærer etablering av nye og forbedrede rensetrinn – både i nye og eksisterende fjellhaller. Det skal også etableres et nytt punkt for utslipp av renset luft, som vil føre til mindre lukt ved Nittelva.

Prosjektet innebærer i tillegg et nytt slamhåndteringsanlegg, som bygges i forkant av selve renseanlegget. Den nye slamhåndteringen vil gi et fastere restprodukt, som skal sendes til det nye biogassanlegget på Krogstad Miljøpark – hvor det vil omdannes til miljøvennlig drivstoff og gjødsel.

Det er tre grunner til at renseanlegget må oppgraderes:

Befolkningsvekst: Nedre Romerike er et av områdene i Norge med størst befolkningsvekst. Det er derfor nødvendig å øke kapasiteten på både vann og avløp.

Anlegget er for gammelt: Sentralrenseanlegget trenger modernisering for å leve opp til strenge krav til både kapasitet og kvalitet.

Strengere myndighetskrav: Myndighetene stiller nye og strengere krav til rensing av avløpsvann, som vil tre i kraft fra 01.01.2030. Grundigere renseprosesser vil gjøre vannkvaliteten bedre i både Nittelva, Glommavassdraget og Oslofjorden, hvor kommunalt avløp er en viktig forurensningskilde. I tillegg tilrettelegges det for kommende krav fra EU om rensing av medisinrester.

Endrede forutsetninger

Gjennom prosjektutviklingen har sentrale forutsetninger endret seg:

  • Behov for utvidelser av opprinnelig konsept som følge av strengere rensekrav i ny utslippstillatelse.
  • Økt tilførsel av fremmedvann som stiller ytterligere krav til anleggets kapasitet.

De endrede forutsetningene har medført en vesentlig økning av anleggets størrelse.

Kostnadsreduserende tiltak

NRVA har jobbet aktivt med å redusere kostnadene.

Det utvidede konseptet ville opprinnelig kostet 4,5 milliarder kroner, men selskapet har gjennomført kostnadsreduserende tiltak verdt 900 millioner kroner. Dette har resultert i dagens kostnadsanslag på 3,6 milliarder kroner, med en usikkerhet på 25 prosent.

Veien videre

NRVA jobber nå med å skaffe endelige kostnader sammen med sine entreprenører. Deretter skal kostnadene gjennomgå en usikkerhetsanalyse, før en endelig kostnadsramme kan fastsettes. Tallene som presenteres nå, er foreløpige vurderinger av markedsutviklingen.

Endelig ramme for prosjektet forventes fastsatt av eierne i september 2025.

Rammen vil fastsettes i 2025-kroner og prisjusteres som normalt etter anerkjente pris- og valutaindekser.

De nye renseprosessene vil bidra til bedre vannkvalitet i både Nittelva, Glommavassdraget og Oslofjorden, i tråd med de nye miljøkravene som trer i kraft fra 2030.