Hopp til hovedinnhold

Registrerer tilstanden på bygninger før sprengningene starter

Når renseanlegget under Strømmen utvides, vil sprengningsarbeidene gi små rystelser. Nå får alle berørte naboer tilbud om en besiktigelse av eiendommen – noe som gir trygghet for alle parter.

1. november 2024
Person i Nex Consult-uniform filmer en bygning.

Nedre Romerike vann- og avløpsselskap IKS (NRVA) skal de neste årene utvide avløpsrenseanlegget RA2, med nye tunneler og fjellhaller. Oppgraderingen er en del av et større arbeid for å møte nye og strengere krav fra myndighetene, og legge til rette for videre befolkningsvekst på Nedre Romerike.

Les også: Derfor er RA2 så viktig

Måler rystelser for å unngå skader

Arbeidet med utvidelsen vil kreve omfattende sprengningsarbeider under bakken. Disse arbeidene vil starte opp i første kvartal 2025, og pågå i omtrent to år.

– NRVA ønsker et godt forhold til berørte naboer, og vi legger stor vekt på å overvåke faktorer som støy, støv og rystelser i anleggsperioden. Overvåkningen av grunnvannet er allerede i gang, opplyser Eirik Rogn Aune, assisterende utbyggingsleder for nye RA2.

Ved sprengningsarbeider vil det oppstå rystelser i grunnen som beboere over fjellanlegget vil kunne merke.

– Noen vil oppleve dette som ubehagelig og dramatisk, selv om rystelsene er små og ufarlige. Derfor er vi svært opptatt av å informere godt om hva som skjer underveis, påpeker Aune.

Det vil bli satt grenseverdier for maksimalt tillatte rystelsesnivåerfor å unngå skader på bygg og konstruksjoner. For å kontrollere at entreprenøren overholder disse, vil det bli montert rystelsesmålere på bygninger i området.

Eirik Rogn Aune, assisterende utbyggingsleder for nye RA2.

OVERVÅKER RYSTELSER OG STØY: Eirik Rogn Aune, assisterende utbyggingsleder for nye RA2.

Dokumentasjon gir trygghet

Om kort tid får alle grunneiere i det berørte området et brev i Altinn. Her informeres det blant annet om at de vil bli kontaktet av Nexconsult, som NRVA har engasjert til å utføre bygningsbesiktigelser.

En bygningsbesiktigelse er en registrering av byggets tilstand i forkant av anleggsarbeidet.

– Besiktigelsen avdekker forhold som kan ha innvirkning på grenseverdiene som settes. Den kan også bli brukt ved en eventuell klagesak i etterkant. Dette er en fordel for begge parter, sier Tom Gunnar Hagen, seniorkonsulent i Nexconsult.

Tom Gunnar Hagen i Nexconsult.

KLARE FOR Å DOKUMENTERE: Tom Gunnar Hagen i Nexconsult.

Besiktigelsen er frivillig og uten kostnad for beboerne. Den foregår ved at bygningens vegger, gulv og tak filmes. En typisk besiktigelse tar rundt 45 minutter for en enebolig og 20 minutter for en leilighet.

– De aller fleste opptak blir aldri brukt, men skulle det bli aktuelt, har du et godt sammenlikningsgrunnlag, påpeker Hagen.

Arbeidet med besiktigelsene vil starte i november og fortsette ut i 2025. Nexconsult vil ta direkte kontakt med aktuelle grunneiere og varsle om tidspunkt. Totalt vil rundt 100 eneboliger, 30 tomannsboliger, 110 rekkehusenheter og 500 blokkleiligheter, i tillegg til flere institusjonsbygg, få tilbud om besiktigelse.

Gode tips for å unngå skade på inventar når det sprenges i nærheten:

  • Sjekk at bilder og malerier er godt festet til veggen.
  • Gjenstander på hyller, spesielt glasshyller, kan etter gjentatte rystelser flytte litt på seg. Sjekk jevnlig at gjenstander er plassert godt inn fra kanten.