Hopp til hovedinnhold

Avløpsrensing

NRVA IKS renser avløpsvann fra eierkommunene Lørenskog, Rælingen, Nittedal og Lillestrøm (deler av Lillestrøm kommune). Etter en omfattende renseprosess kan vannet leveres tilbake til naturen igjen. Slammet som skilles ut blir brukt til jordforbedring.

illustrasjon farger avløp

Abonnenten

NRVA IKS leverer drikkevannet til eierkommunene, som forsyner sine abonnenter. Når drikkevannet er forbrukt og skal returneres som avløpsvann, sørger kommunen for at det leveres til NRVA for rensing.

Som leverandør av drikkevann og mottaker av avløpsvann er NRVA IKS som grossister å regne og har dermed ikke direkte kontakt med kommunenes abonnenter. Men vi vet at alt er bra først når våre kunders kunder ("abonnenten") er fornøyd.

NRVA renser avløpsvann fra eierkommunene

NRVA IKS behandler avløpsvann fra fire eierkommuner: Lillestrøm, Lørenskog, Rælingen og Nittedal.
Vårt moderne renseanlegg sikrer effektiv rensing av avløpsvannet før det returneres til naturen, og bidrar dermed til å bevare vannkvaliteten i våre lokale vassdrag. Klikk på din kommune for mer informasjon om våre tjenester i ditt område.

Avløpsnett

Avløp fra boliger og virksomheter ledes i kommunalt avløpsnett frem til det interkommunale nettet. NRVA IKS eier anlegg som benyttes av mer enn èn kommune. Dette omfatter ca. 1 km hovedavløpsledninger, 3 km avløpstunnel og to pumpestasjoner (PA1 og PA7).

Avløpsvannet fra Lørenskog går i avløpstunnel med selvfall inn til renseanlegget. Fra Rælingen pumpes vannet fra Nordby til PA1 og videre til renseanlegget. Fra Lillestrøm kommer det meste inn til PA1, med unntak av vannet fra Sagdalen og Skjetten som møter avløpsvannet fra Lørenskog og PA1 ved innløpet til renseanlegget.

Før innløpet samles alt avløpsvannet i et ”basseng” som også fungerer som et utjevningsmagasin. Her kan vi lagre avløpsvann når det er mye nedbør, og ta inn mer ved lite nedbør. Innløpsmengden kan variere fra ca. 250 til over 800 liter pr. sekund.

NRVA IKS har i tillegg til de anlegg selskapet eier, også inngått avtale om driftsansvar for en del hovedledninger, inklusive 13 pumpestasjoner, samt drift av 8 lokale pumpestasjoner i Rælingen.

Pumpestasjonene transportere avløpet videre i hovedledninger, og har i tillegg påslipp fra det kommunale ledningsnettet.

Inngang til renseanlegg fra 1972 med hvit portal og metallporter

Renseprosess

Avløpsvannet gjennomgår en omfattende renseprosess før det slippes ut i Nitelva. Det renses for å beskytte vassdraget.

I NRVA IKS sitt renseanlegg som ligger i fjellhaller på Strømmen benyttes mekanisk, kjemisk og biologisk rensing av organisk stoff, nitrogen og fosfor.

Moderne metoder for avløpsrensing: En teknisk oversikt

Slam

Slammet som produseres i renseprosessen inneholder store mengder næringsstoffer og er en ressurs som bør brukes som gjødsel i jordbruket.

Hvert år produserer NRVA IKS ca. 20.000 tonn slam. Slammet inneholder fosfor og andre næringsstoffer, har jordforbedrende egenskaper og en gunstig kalkeffekt som gjør slammet til en god og økonomisk gunstig gjødselvare. I tillegg er fosfor en begrenset ressurs globalt sett og er viktig å ta vare på i kretsløpet. Ved å tilbakeføre fosfor fra avløpsvann til naturen er vi med på å sørge for at denne ressursen ikke går tapt.

Slammet blir først avvannet, før det blir tilsatt brent kalk som dreper sykdomsfremkallende mikroorganismer. Kalken bidrar også til at slammet får en gunstig pH og høyere kalsiuminnhold.

Det ferdigbehandlede slammet inneholder svært lite tungmetaller og over 30 % tørrstoff. For å sikre god kvalitet analyseres prøver av ferdigprodusert slam ved akkreditert laboratorium. Resultatene vurderes mot kravene til kvalitetsklasse 2 iht. gjødselsvareforskriften.

Feltforsøk utført av Romerike landbruksrådgivning viste at 1 tonn høstspredd slam økte avlingen med 114 kg/daa og 1 tonn vårspredd slam økte avlingen med 70 kg, sammenlignet med arealet som ikke fikk slam. 6 kg N i 25–2–6 økte avlingen med ytterligere 90 kg korn sammenlignet med arealet som bare fikk 1 tonn slam.

Avløpsslam fra NRVA IKS spedd på jord som har behov for kalking, har redusert bondens kostnader til gjødsling og kalking med 385 kr/daa over 2 år. Uansett om slammet spres om våren eller om høsten vil en kunne spare halvparten av normal gjødselkostnad eller mer. I tillegg kommer positiv effekt av økt humusinnhold i matjordlaget. NRVA betaler pr. 01.01.2020, kr. 45,- pr. utkjørt tonn i spredegodtgjørelse.

Traktor sprer slam på åker med kirke i bakgrunnen

Ressurser og informasjon om slamhåndtering

Renset avløpsvann

Når avløpsvannet er renset blir det sluppet ut i Nitelva med en kvalitet som ikke forringer vassdraget. Statforvalteren i Oslo og Viken (SFOV) har gitt utslippstillatelse med krav om 93 % renseeffekt av fosfor og 70 % av nitrogen.

NRVA IKS overvåker løpende kvaliteten på avløpsvannet før det leveres tilbake til naturen, og kan således dokumentere at samtlige krav blir overholdt.
Gjennomsnittlig rensegrad for de viktigste næringsstoffene var for 2022:

  • Fosfor 94,7 %
  • Nitrogen 74,1 %
  • Organisk stoff (BOF) 96,5 %
  • Organisk stoff (KOF) 94,2 %

NRVA IKS har ansvar for vassdragsovervåkingen av selskapets virkeområde (fra Hvam til nedre del av Nitelva), og tar ukentlige prøver av fosfor- og nitrogenkonsentrasjon i Nitelva ved Hvam og Rud, og i Sagelva ved Skjetten bro.

Arbeider i refleksvest inspiserer vannbasseng i tunnel

Beredskap og sikkerhet

Produksjon og kvalitet overvåkes i sanntid døgnet rundt. Kvaliteten følges også opp med analyser ved vårt laboratorium. Selskapene har en døgnbemannet vaktsentral, som også innbefatter sentrale stasjoner for Akershus Energi Varme AS, Rælingen kommune og deler av Lillestrøm kommune. Selskapene har også nødvendig beredskap for å raskt håndtere situasjoner som kan oppstå.

Et beredskapsplanverk sikrer rask og målrettet håndtering av eventuelle hendelser. For å redusere risikonivået gjennomføres et omfattende arbeid med risiko- og sårbarhetsanalyser der formålet er å avdekke svakheter og foreslå tiltak for å redusere risikonivået. Analysen er styrende for prioriteringer i handlingsplanen.

For å sikre kontinuerlig oppmerksomhet og videreutvikling er kunnskapsutveksling og kompetanseutvikling satt i system i NRVA IKS sine organisasjoner, samt i dialogen med eierkommunene.

Siden oppstarten i 1982 har det aldri forekommet ikke-planlagte stopp i vannleveransene fra Hauglifjell. Ved for eksempel større ledningsbrudd, kan det være behov for å få vann fra andre vannverk. NRVA IKS har inngått avtale med Oslo kommune, Aurskog-Høland kommune, Årnes Vannverk SA og Gimilvann SA om utveksling av reservevann.

Arbeider i refleksvest inspiserer ventilasjonsanlegg på gangbro i tunnel