Emilie (20) bidrar til rent drikkevann – og Coca Cola
20. november 2024Som lærling i prosessfaget, sørger Emilie Vikan for at vannet går gjennom avanserte rensetrinn. Hun gleder seg til å gå på jobb hver dag.
Det er veldig gøy å bidra til et så viktig samfunnsoppdrag: å sørge for rent drikkevann. Folk tenker at vann er noe som bare kommer ut av springen, men det ligger mye arbeid bak, fastslår Emilie Vikan.
Fra råvann til drikkevann
Hun går mellom rør, instrumenter og bassenger i vannbehandlingsanlegget i Hauglifjell på Leirsund, hvor hun er lærling i prosessfaget. Her blir råvannet forvandlet til rent drikkevann som sendes videre til innbyggerne i Lillestrøm, Rælingen, Lørenskog, Nittedal og Gjerdrum.
Det skjer gjennom en rekke avanserte rensetrinn.
– Vi har blant annet et flokkuleringstrinn. Det betyr at vannet tilsettes kjemikalier som sørger for at partiklene og forurensningene i vannet samler seg – og deretter kan filtreres ut, forteller hun:
– Så har vi rensetrinn for lukt, smak og farge, hvor vi for eksempel sørger for at drikkevannet ikke smaker jord. Basert på bakterieinnholdet tilsettes også små mengder klor, for å sørge for at vannet er trygt å drikke, forteller lærlingen, og legger til:
– Vår jobb er å sørge for at alt går som det skal i renseprosessen.
NRVAs råvann hentes fra Glomma, som har et nedbørfelt som utgjør hele 13 prosent av Norges areal. Det tilsvarer hele Danmarks areal!
– Det gjør at det er en veldig krevende prosess å få vannet rent – noe som også gir en variert og spennende arbeidshverdag, med mange ulike arbeidsoppgaver, konstaterer lærlingen.
AVANSERT PROSESS: Den avanserte vannbehandlingen gir Emilie en spennende arbeidshverdag.
Stiller sterkt i arbeidsmarkedet
De fleste arbeidsdagene foregår på anlegget i Hauglifjell, men Emilie og kollegene gjør også vedlikehold på pumpestasjoner og høydebasseng.
– Vi får en oversikt over oppgavene som skal gjennomføres i løpet av arbeidsdagen og kan styre tiden og gjøremålene litt selv. Hvis det er noe jeg ikke har prøvd før, lærer jeg det.
Emilie begynte først på bilskadelakk-linja på videregående, men fant raskt ut at hun ikke hadde havnet på helt riktig hylle.
– Jeg syntes det var mest interessant å se hvordan lakken til bilen ble laget – noe som jo handler om prosessfaget. Derfor byttet jeg over til kjemiprosess og laboratoriefag.
Når hun om ett år har fullført læretiden i prosessfaget, skal hun gå rett over som lærling i laborantfaget hos NRVA. Da vil arbeidsdagen foregå på laboratoriet, hvor hun blant annet skal analysere og kontrollere vannprøver.
– Jeg liker kjemi, og synes begge fagene er spennende. På den måten kan jeg også ta to fagbrev på tre år, i stedet for på fire år. Det gjør at jeg stiller veldig sterkt i arbeidsmarkedet, forteller hun – og legger til at hun veldig gjerne vil fortsette i NRVA når læretiden er over.
FØLGER MED: Som lærling i prosessfaget er Emilies jobb å sørge for at vannbehandlingsanlegget fungerer som det skal.
Bidrar til kjente produkter
– Jeg visste ikke så veldig mye om NRVA før jeg søkte meg hit, men de var på besøk på skolen vår noen måneder før jeg begynte søknadsprosessen. Der snakket de også om at det hadde vært gøy å få inn noen jenter, forteller hun.
Hun legger ikke skjul på at det er et mannsdominert fag hun går i lære i – men de siste årene har det kommet inn flere kvinner hos NRVA.
– Det tror jeg mennene er glade for, og arbeidsmiljøet er veldig bra. Du har lyst til å møte opp på jobb og gjøre det du skal. Det er også veldig lærerikt, for det er mange som sitter på mye kunnskap. Jeg lærer noe nytt hver dag.
At vannet hun renser, også går i egne rør til kjente bedrifter som Coca Cola, Ringnes og Diplom-Is, synes hun er morsomt å tenke på.
– Det er gøy å vite at jeg er med på å bidra til kjente produkter, i tillegg til drikkevannet som havner i springen.