Erling flyr høyt i NRVA
20. november 2024Hvordan kan droner gjøre NRVA enda bedre? Det er trainee Erling Knutsen (28) i gang med å finne ut.
Med fjernkontrollen i hånda, ser Erling Knutsen smilende opp mot dronen som svever i lufta, før han sakte styrer den mot en stødig landing.
Tidligere var droner kun en fritidsinteresse – men nå har det også blitt en del av arbeidshverdagen for den nyutdannede geologen. Som trainee i NRVA er han i gang med å kartlegge hvordan vann- og avløpsselskapet kan bruke droner for å få enda bedre geodata.
Spennende muligheter
– Geodata gir oss informasjon om nettverket, hvilke typer ledninger som ligger i bakken, og hvor kummene og skurene er. Droner kan være med på å supplere og dokumentere denne geodataen, forteller Erling, og løfter dronen varsomt opp fra landingsstedet.
– Dronene kan gjøre inspeksjoner av arbeidsplasser eller damanlegg på en effektiv måte. Du kan også generere 3D-modeller ved hjelp av dronefoto. Det er veldig spennende, sier han entusiastisk.
For tiden tester Erling ulike dronemodeller, for å undersøke hvilken type presisjon og funksjonalitet som NRVA trenger.
– Jeg ser også på hvilke programvarer og applikasjoner som kan være aktuelle, hvilke regelverk som gjelder, og hvilken kompetanse som trengs for at en bedrift skal ha trygg og sikker dronedrift. Sikkerheten er veldig viktig – vi kan ikke dele informasjon med hvem som helst, konstaterer han.
Samarbeider om trainee-program
Erling er en del av programmet Romerike Trainee – et samarbeid mellom Avinor, de interkommunale selskapene, og kommunene på Romerike.
Hensikten er å rekruttere nyutdannede ingeniører til spennende stillinger i kommune og interkommunale selskaper. Gjennom to år får traineene prøve seg på to ulike arbeidssteder – først åtte måneder ett sted, deretter åtte måneder på et annet sted, før de returnerer til det første stedet de resterende åtte månedene.
Les mer om Romerike Trainee, som NRVA er en del av.
– Jeg søkte på programmet fordi jeg syntes det virket spennende å få prøve seg i to bedrifter. Du får en dobbel erfaring, og en god start på arbeidslivet, påpeker han.
28-åringen, som opprinnelig er fra Bergen, har en bachelorgrad i geologi og geofare fra Høgskulen på Vestlandet.
– At jeg lager 3D-modeller basert på dronebilder på fritiden, var også en viktig grunn til at jeg fikk stillingen her. Det er veldig gøy å kunne jobbe med noe som er en så stor interesse, fastslår han.
TESTER ULIKE MODELLER: Hvilken type drone som vil være best for NRVA, er noe av det Erling undersøker.
Interesserte og kompetente
I tillegg til å kartlegge dronemulighetene, undersøker han om innmeldte gravearbeider vil komme i konflikt med NRVAs infrastruktur. Han får også bryne seg på geodataavdelingens strategi for de neste årene.
– Det er et område hvor det skjer mye på teknologifronten, for eksempel innen virtuell virkelighet og BIM-modeller. Da må overgangen fra eldre til nyere typer fremvisning av data, gjøres på en god måte, og til riktig tidspunkt. Det er en spennende diskusjon.
Han har vært i NRVAsiden mai, etter at de første trainee-månedene ble tilbragt hos Avinor. Han stortrives i vann- og avløpsselskapet, og håper på en fast jobbmulighet når traineeperioden er over.
– Da jeg begynte her, spurte folk hvem jeg var, og var interesserte i å bli kjent med meg. Det er et godt tegn i en bedrift. Og så synes jeg NRVA er fremoverlente som er med på slike traineeprogrammer.
Erling fullroser den nye arbeidsgiveren sin.
– Jeg føler jeg kan snakke med alle her, og det er viktig. Det er lav terskel for å gå til en leder eller noen andre på huset – døra står alltid åpen. Og med én gang du snakker om fag, ser du at de brenner for det og vet hva de snakker om.
Overrasket over avanserte renseprosesser
Å bidra til NRVAs samfunnsoppdrag er også viktig for traineen.
– Det føles godt å vite at vi jobber for noe som er avgjørende i et samfunn.
Han er blitt overrasket over hvor mye arbeid som ligger bak det rene drikkevannet, og det rensede avløpsvannet.
– Renseanleggene er mye mer avanserte enn de fleste tror. Og å kvitte seg med avløp er en mye større utfordring enn jeg har trodd tidligere. Det er ikke bare å skru å en bryter og sende det gjennom en sil. Vi er heldige som bor i et land hvor dette har så høy prioritet.
FRA HOBBY TIL JOBB: Erling setter stor pris på å få jobbe med den store droneinteressen sin – som hittil kun har vært en hobby for geologen.